Herkomst van Tapas

Andalusië

Hoe de tapas in Spanje ontstaan zijn, weten zelfs de meest knappe koppen niet. Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan ervan, maar de meest aangenomen theorie is dat de oorsprong ervan in het zuiden van Spanje ligt waar men op een glas sherry een plakje ham of worst legde om de vliegen en wespen uit het glas te houden. (Het woord `tapa` betekent letterlijk `deksel`).

Van hieruit begonnen de verschillende kasteleins met elkaar te concurreren door niet alleen een plakje ham op het glas te leggen, maar daar dan ook nog bijvoorbeeld een gemarineerd ansjovis op te leggen. En een ander gebruikte een stukje brood besmeerd met een aubergine tapenade als `dekseltje` op het glas. En zo begon een nieuwe culinaire traditie: het nuttigen van een klein hapje bij een glaasje.

Een sociale activiteit

Het eten van tapas is meer dan een maaltijd. Het wordt beschouwd als een manier van leven, een sociale activiteit, en een manier voor mensen om samen te praten, te lachen en te genieten van een verscheidenheid aan lokale gerechten.

Schermafbeelding 2017-08-30 om 09.21.26